Keresés az erőforrások között
Oldalváltozók és azok használata

Oldalváltozók és azok használata

Különböző tartalom megjelenítése meghatározott oldalakon a uCoz oldalváltozók segítségével.
bigblog2015-09-01 18:31:32 579

A uCoz rendszer lehetőségei egyik CMS-rendszeréhez sem hasonlíthatóak. Ezt szeretnénk a mai napon is bebizonyítani! 

Minidig is szerettél volna valamit megjeleníteni egy adott oldalon, de a kódot csak egy olyan sablonba illesztheted amely több oldalhoz szól? Sokan azt mondják, hogy ez lehetetlen. Viszont tévednek, ez igenis lehetséges! Mai cikkünk keretében megmutatjuk, hogyan.

A uCoz rendszerben gyakorlatilag minden rendelkezik egy azonosítóval (ID). Ez lehet szám (például kategóriák, anyagok esetében) vagy karaktersorozat. A “minden”-be beletartozik a honlap összes oldala is.

A legtöbb oldal sablonja teljesen testreszabható a Vezérlőpult >> Külalak vezérlése oldalon, viszont bizonyos esetekben szeretnénk megjeleníteni valamit egy olyan oldalon, ahol nem tudunk szerkeszteni. 

Vegyük például azt az esetet, hogy csak egy bizonyos kategória keretén belül szeretnénk megjeleníteni egy szöveget. Erre használhatóak a feltételes operátorok és az oldalváltozók.

Nagyon egyszerű dolgunk lesz. Csak menjünk a kívánt kategória oldalára, majd az admin-sáv Szerkesztő vagy Honlap-stílus menüjéből mutassunk az Oldal változóinak listája elemre. 

Itt ezeket a kódokat láthatjuk. Íme azok jelentése:

Példánkhoz az $URI_ID$ kell. Csak másoljuk ki, és illesszük be a következő formába, a kategória-anyagok listájának oldalába:

<?if($URI_ID$='puCat2')?>megjelenítendő információ<?endif?>

Ez fordítva is igaz, ha csupán egy kategória számára nem szeretnénk megjeleníteni egy információt, használjuk ezt a kódot:

<?ifnot($URI_ID$='puCat2')?>ez az információ az összes többi kategóriában látszik, csak a 2-es azonosítójú kategóriában nem<?endif?>

vagy akár ezt:

<?if($URI_ID$!='puCat2')?>ez az információ az összes többi kategóriában látszik, csak a 2-es azonosítójú kategóriában nem<?endif?>

A két kód gyakorlatilag ugyanazt a célt szolgálja, viszont kinek melyik tetszik, azt használja.

Osszátok meg velünk, mit is csináltatok az oldalváltozókkal, egy apró hozzászólás erejéig, ugyanakkor tegyétek fel az esetleges kérdéseiteket is.

Hozzászólások (0)

A hozzászólási lehetőség ideiglenesen kikapcsolva
A uCoz Táska hivatalosan is bezárt. A legtöbb anyag, a uCoz-os tagság lejárta után is elérhető GitHub-on. Köszönjük a sok együtt töltött évet!